Dieta bez glutenu i laktozy
ratunek dla jelit!
Jakie są przyczyny nietolerancji laktozy?
Laktoza jest cukrem mlecznym złożonym z dwóch cząsteczek: glukozy i galaktozy. Kiedy jelito cienkie produkuje zbyt mało enzymu laktazy odpowiedzialnego za trawienie laktozy, przechodzi ona w niezmienionej formie do jelita grubego. Tam jest fermentowana przez bakterie kwasu mlekowego. Powstające w jelicie gazy są przyczyną dolegliwości związanych ze spożyciem mleka i produktów mlecznych przez osoby nadwrażliwe. Objawia się przede wszystkim uczuciem pełności, bólem brzucha czy wzdęciami.
Laktoza – w jakich produktach można ją znaleźć?
Duża zawartość laktozy znajduje się w produktach mlecznych takich jak mleko, śmietana, jogurt naturalny czy kefir. Unikać należy również różnego rodzaju serów np: sera twarogowego,brie lub sera feta.
W takim razie jak zbilansować dietę bez laktozy?
Zbilansowanie diety bez nabiału jest możliwe, pod warunkiem, że wprowadzone zostaną odpowiednie zamienniki. W przypadku nabiału największym zmartwieniem jest przede wszystkim kwestia wapnia oraz witamin z grupy B. W naszej diecie korzystamy z nabiału bezlaktozowego oraz z roślinnych substytutów nabiału – tofu. Dieta ta bogata jest również w nasiona i ziarna bogate w wapń: amarantus, sezam, mak, migdały oraz suszone owoce.
Jakie są przyczyny nietolerancji glutenu?
Zacznijmy od tego że dieta bezglutenowa nie jest wymysłem XXI wieku a lekarstwem dla osób zmagających się z nietolerancją glutenu. Chorzy by nie doprowadzić do stanu zapalnego jelit lub całkowitego zniszczenia kosmków jelitowych powinni na stałe przestrzegać tej diety. Istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia śladowych ilości glutenu w posiłkach, diety tej nie polecamy osobom chorym na celiakię.
Co zjemy będąc na diecie bezglutenowej?
Najbezpieczniejsze są wszystkie nieprzetworzone produkty naturalnie bezglutenowe: owoce, warzywa, mięso, ryby, mleko, jaja, miód, orzechy, ziemniaki, ryż, kukurydza, kasza gryczana, amarantus, tapioka, fasola, soczewica.
Których produktów nie wolno jeść będąc na diecie bezglutenowej?
Przede wszystkim pieczywa i wszystkich wyrobów zawierających mąkę pszenną. Gluten znajduje się niemal we wszystkich zbożach – życie, pszenicy, jęczmieniu, a nawet kaszy mannej czy jęczmiennej.
Uwolnij energię!
W dobrym cateringu dietetycznym nie chodzi wyłącznie o zaspokojenie głodu, ale o dostarczenie organizmowi możliwie największej ilości składników odżywczych.
Nasz pomysł na dietę to połączenie wiedzy i doświadczenia osób z różnych obszarów odpowiadających za rozwój człowieka z najlepszymi naturalnymi produktami, na bazie których powstają posiłki. Dzięki temu mamy pewność, że gotujemy smacznie i co najważniejsze – zdrowo.